Hör förvaltningschef Ingrid Sköldmo berätta om vad en del av de svarta pengarna har använts till och hur det har gått till. Foto: Naina Helén Jåma/TT

Utredning av p-härva vid gymnasieskola visar på större brister

Uppdaterad
Publicerad

Den oberoende granskningen av härvan med svartparkeringar på Rinmangymnasiet i Eskilstuna är nu klar. Enligt förvaltningschef Ingrid Sköldmo har granskningen visat på större brister i redovisningen än vad man visste om från början.

Det var i november förra året som tre skolledare vid Rinmangymnasiet i Eskilstuna stängdes av efter att det framkommit uppgifter om att de hade hyrt ut parkeringsplatser till skolpersonal mot kontanter under flera års tid. Pengarna ska bland annat ha gått till en personalfest där alkohol köpts in. Granskningen visar större brister i den ekonomiska redovisningen än man kände till från början.

Otillbörliga inköp

Barn- och utbildningsförvaltningen gjorde därefter en polisanmälan och den 20 december förra året meddelade förvaltningen att de tre skolledarna, två rektorer och en adminstrativ chef, avskedades. Motiveringen var att de brustit i kontanthantering och ekonomisk redovisning, och även gjort ”otillbörliga” inköp i form av teknikprylar som anställda fick i gåvor.

Svartparkering vid gymnasium

Oberoende utredning

Ett oberoende revisionsföretag, KPMG, anlitades för att göra en utredning, och det är resultatet av den presenteras vid en presskonferens under onsdagen.

– Under den här utredningens gång har det framkommit ännu mer. Utöver pengarna för parkeringsplatserna finns det bidragspengar och vfu-medel från Mälardalens högskola som ska brukas enbart till kompetensutveckling som har använts till annat, bland annat en halloweenfest. Det handlar också om oredovisade drickspengar från restaurangskolan och depositionsavgifter för miniräknare, säger Ingrid Sköldmo.

Se över all kontanthantering

Uthyrningen av p-platser ska ha pågått i 10 år och den ekonomiska skadan för kommunen uppgår enligt Sköldmo till över en miljon kronor.

Vid presskonferensen meddelade förvaltningsledningen att man måste se över hur kontanthanteringen ser ut på alla skolor framöver och att chefernas ansvar måste tydliggöras.

– De icke redovisade pengarna har blivit som en löneförmån som inte syns, säger Tatjana Mineur, HR-chef på barn- och utbildningsförvaltningen.

Medverkar på presskonferensen gör HR-chefen Tatjana Mineur, gymnasiechefen Karin Holmberg Lundin, förvaltningschefen Ingrid Sköldmo, gymnasienämndens ordförande Robin Tannarp (M) och Monica Yngerlöv Krantz, ekonomichef, barn- och utbildningsförvaltningen. Foto: SVT

SVT Nyheter Sörmland söker tidigare skolledare vid Rinmangymnasiet för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svartparkering vid gymnasium

Mer i ämnet