SVT har kartlagt bilförarna som filmar medan de kör. Foto: SVT DesignVisa alla (2)
Visa alla (2)

Här är de svenska Snapchat-förarna

Uppdaterad
Publicerad

De bryter mot lagen och riskerar både sitt eget och andras liv. SVT har kartlagt några svenska bilförare som filmar bakom ratten och hittat fler än 200 videoklipp på Snapchat.

Snapchat är en app där användarna kan skicka snabba videomeddelanden till varandra. Över 80 procent av alla svenska män och kvinnor upp till 25 år använder appen, enligt Internetstiftelsens undersökning Svenskarna och Internet 2017.

Och inte minst är den populär bland bilförare. SVT har tittat närmare på Snapchats kartfunktion, som lanserades för ett år sedan. Det tar bara några minuter för oss att hitta flera videoklipp där bilförare filmar bakom ratten – medan de kör.

Snapchats karta Foto: Skärmdump

Under mindre än två veckor hittade SVT fler än 200 filmer som förare över hela landet tagit samtidigt som de sitter bakom ratten.

En film visar en förare som kör i över 200 kilometer i timmen på E20 vid Åkers styckebruk i Sörmland. På en annan film syns hur föraren hängt ut ena benet genom fönstret samtidigt som han filmar och kör på motorvägen. I ett annat fall filmar föraren en flicka som sover i en bilbarnstol i passagerarsätet. På ett ytterligare ett klipp sitter en papegoja på ratten.

Den 1 februari 2018 skärptes lagtexten om mobilanvändning i trafiken. Tidigare krävdes det att mobilanvändningen skulle påverka körningen negativt, men nu är det förbjudet att över huvud taget hålla i telefonen.

Sedan skärpningen och till och med juli i år har fler än 400 förare åtalats för att ha brutit mot mobilförbudet, visar statistik från Åklagarmyndigheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer