Motormännen: ”Lika riskabelt som att vara onykter”

Publicerad

Reaktionerna är kraftiga på att många bilförare filmar bakom ratten och lägger ut filmerna på Snapchat. Både från polishåll och organisationen Motormännen fördömer man förarnas agerande.

– Jag tycker att det är oansvarigt. Statistik visar att det är lika riskabelt att använda en handhållen telefon som att vara onykter, säger Sture Jonsson, vice ordförande på Motormännen i Eskilstuna och Strängnäs.

Kör i höga hastigheter

Första februari i år blev Sverige sist ut i Europa att förbjuda bilförare att hålla en mobiltelefon i handen under körning. Enligt den tidigare lagen var det tillåtet att använda mobilen ”om det inte inverkade menligt på körningen”.

Men många som kör på svenska vägar har uppenbarligen svårt att hålla fingrarna borta från telefonen. På knappt två veckor hittade SVT fler än 200 filmer på Snapchat som förare tagit bakom ratten.

Flera filmer har lagts ut av förare i Västmanland och Sörmland.

Böter på 1500 kronor

Polisområdeschefen i Nyköping, Lars Hammarsjö, är mycket tydlig i vad han tycker om förarnas aktiviteter bakom ratten.

– Du är inte tillräckligt duktig för att göra många saker samtidigt när du kör bil. Man ska koncentrera sig på att köra rakt fram och inte krocka, säger Lars Hammarsjö.

Sedan lagen om mobilförbud i bil skärptes i februari har över 400 förare åtalats, visar siffror från Åklagarmyndigheten. Kammaråklagare Johan Bülow vill att polisen ska få möjlighet att skriva ut böterna på plats. Bötesbeloppet är 1500 kronor.

– Det vore snabbt och effektivt om de här ärendena kunde avgöras direkt på plats, säger Johan Bülow.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer