Snapchat: Ingen ”snap” är viktigare än personens säkerhet

Publicerad

Ingen på företaget bakom den populära appen Snapchat vill ställa upp på en intervju, men en talesperson svarar på SVT:s frågor via mejl.

På Snapchat kan användarna skicka korta text- och videomeddelanden till varandra, så kallade ”snaps”. Som SVT har kunnat visa är det vanligt att svenska bilförare använder den populära appen när de kör, något som både organisationen Motormännen och polisen reagerar starkt på.

SVT har kontaktat Snapchat för en kommentar, men där vill man bara svara på frågor via mejl.

”Ingen snap är viktigare än personens säkerhet och ingen bör någonsin använda våra tjänster på ett sätt som distraherar dem från att följa trafiklagarna”, skriver en talesperson i mejl.

Hastighetsfilter

I appen går det att lägga till ett hastighetsfilter på filmerna som visar vilken hastighet man färdas i, något som Snapchat fått kritik för i amerikanska medier för att det skulle kunna uppmuntra till vårdslöshet i trafik.

En talesperson för Snapchat säger nu att företaget byggt in en begränsning i systemet som gör att hastighetsfiltret inte går att välja om man färdas snabbare än 56 kilometer i timmen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.