Sari Eriksson, kommunchef i Katrineholm, tycker inte att kommunen har särskilt höga kostnader för intern representation. Foto: SVT

Gåvor, middagar och personalfester – för fem miljoner

Publicerad

Katrineholm är den kommun i Sörmland som betalar mest för intern representation för sina anställda, så som gåvor, middagar, fika och personalfester. Det handlade om fem miljoner kronor förra året, visar en granskning som SVT Sörmland gjort.

Katrineholms kommun betalar närmare 1 700 kronor per tillsvidareanställd och år för intern representation. Det är den högsta kostnaden i hela Sörmland, också totalt sett för alla anställda. Kostnaden ökade med nästan 1,2 miljoner kronor mellan 2017 och 2018.

– Vi måste verkligen satsa på personalen för det är det viktigaste vi har. Har vi ingen personal har vi ingen verksamhet, säger kommunchef Sari Eriksson.

Drar in på personalfest

Två stora årliga kostnader är kommunfesten och familjedagen som hålls på Parken Zoo i Eskilstuna. I år blir det dock ingen kommunfest.

Mattias Gustafsson, personalchef i Vingåker, menar att kommunen är restriktiv när det gäller att betala för intern representation för de anställda.

– Det beror framför allt på att vi har ett kärvt ekonomiskt läge, som så många andra, och då är det här ett sätt att spara in under det här året, säger Sari Eriksson.

Vingåker betalar minst

Trosa hamnar också högt när det gäller kostnader för intern representation. Här betalar kommunen drygt 1 300 kronor per tillsvidareanställd och år. Samtidigt betalar kommuner som Eskilstuna, Nyköping och Gnesta en dryg 500-lapp.

Vingåker betalar minst, 300 kronor per tillsvidareanställd och år.

– Jag tycker kanske inte i grunden att vi ska använda skattepengar mer än nöden kräver för representation. Har vi interna möten brukar vi försöka nyttja vår egen måltidsverksamhet, säger Mattias Gustafsson, personalchef i Vingåkers kommun.

I vissa fall är mat som arbetsgivare bjuder de anställda på en skattefri förmån, medan det i andra fall är en skattepliktig förmån för den anställde.

Hör mer om hur Katrineholms och Vingåkers kommuner resonerar kring intern representation för sina anställda i klippet ovan.

Så har vi gjort granskningen

Visa

Vi har begärt ut de sörmländska kommunernas kostnader för intern representation för åren 2015, 2016, 2017 och 2018 från respektive kommuns ekonomiavdelning. I Katrineholm, Eskilstuna, Nyköping, Trosa och Vingåker har kostnaderna ökat. I Oxelösund, Flen, Gnesta och Strängnäs har de minskat.

Varje kommun har även svarat på hur många tillsvidareanställda de har. Därefter har vi kunnat räkna ut hur mycket pengar kommunerna lägger per tillsvidareanställd och år på intern representation i form av till exempel gåvor, middagar, fika, övernattningar och resor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Katrineholm

Mer i ämnet