Översvämningar i Trosa och fyraårige Elliots succé är några av de mest sedda klippen. Foto: Pontus Stenberg/Robin Persson/SVT

Översvämningar, Elliot och Alzheimerland bland våra mest sedda klipp 2021

Uppdaterad
Publicerad

Ett foto som visar den sista offentliga avrättningen som utfördes i Sverige, skyfall och översvämningar, en varg som springer på trottoaren – mitt i Katrineholm. Här är de mest sedda klippen på SVT Nyheter Sörmland under 2021.

1. Älg hoppade in genom fönster på Mälarsjukhuset

En söndag i september hoppade en älgtjur rakt in genom ett fönster till ortopedavdelningen på Mälarsjukhuset. Älgen skadade sig så illa att den fick avlivas. I klippet syns hur en veterinär skjuter en bedövningspil mot älgen – och hur den senare fraktas bort från platsen.

2. Historien bakom det makabra fotot av sista offentliga avrättningen: ”Är unikt”

En historisk avrättning i Malmköping för 145 år sedan. Och allting fastnade på bild.

3. Det ska du tänka på när du magnetfiskar

De senaste åren har intresset för magnetfiske ökat. I klippet reder vi ut vad som egentligen gäller för magnetfiske.

4. Elliots bakverk har gjort succé på Instagram – nu får han egen serie i SVT

Genom Instagram-kontot ”Elliot bakar” har 4-årige Elliot Maxstad från Katrineholm gjort succé. Och i mars i år fick han en alldeles egen tv-serie i SVT.

5. Här springer vargen på trottoaren – mitt i Katrineholm

Conny Andersson och hans kollega lyckades filma en varg när de var på väg till jobbet en dag i början av april. I klippet syns hur vargen springer på trottoaren mitt i Katrineholm.

6. Tre lärdomar som halverat dödligheten bland covidpatienter

Under den andra vågen av pandemin överlevde fler patienter covid-19 på iva än under den första vågen. I klippet berättar överläkare Karin Frisell om flera faktorer bakom att dödligheten halverades.

7. Flera översvämmande hus och kollapsad gata i spåren av skyfallet

I somras drabbades bland annat Trosa av kraftiga skyfall. Flera hus svämmades över – och vattenmassorna fick en gata att kollapsa.

8. Peters kärlek försvann till Alzheimerland – när hon var 50

I klippet berättar Peter Miretoft om hur det var när hans fru Renée Miretoft, endast 50 år gammal, fick diagnosen alzheimer. I dag är hon helt förändrad och Peter har lämnat henne vid gränsen till vad han kallar ”Alzheimerland”.

9. Experten svarar på tre frågor om dolt socker

Är allt socker farligt? Och hur mycket dolt socker finns det egentligen i maten som vi köper? Vetenskapsskribenten och biokemisten Ann Fernholm reder ut i klippet.

10. Alzheimers: Symtomen, riskerna och ärftligheten

Bengt Winblad, professorn i geriatrik, menar att det var omkring 20 år sedan som det senaste läkemedlet för att bromsa sjukdomsförloppet vid alzheimers togs fram. I klippet svarar han på tre frågor om sjukdomen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.