Foto: SVT

Här är turerna kring Erik Bengtzboe (M)

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit en turbulent vecka för Moderaternas Erik Bengtzboe. Han har fått lämna det tunga uppdraget som arbetsmarknadspolitisk talesperson efter Aftonbladets avslöjande om hans ersättning gällande dubbla boenden. På torsdagen den 25 april lämnade han också sin plats i riksdagen.

16 april

 • Aftonbladet avslöjar att M-riksdagsledamoten Erik Bengtzboe fått ersättningar från riksdagen på över 158 000 kronor genom att vara folkbokförd hos sin mamma i Nyköping. Detta trots att han enligt tidningen bor största delen av sin tid i en bostadsrätt i Stockholm som han äger med sin fru.
 • Efter avslöjandet uttalar sig Erik Bengtzboe på sin Facebook-sida där han bland annat påstår att han rest till Sörmland, men råkat uppge fel adress:
Turerna kring Erik Bengtzboe
Foto: Skärmdump
 • Moderaternas gruppledare Tobias Billström uttalar sig kring avslöjandet i ett sms tilll SVT Nyheter: ”Jag tar de här uppgifterna på stort allvar. Alla riksdagsledamöter ska följa de regler som gäller för resor och ersättningar.”

18 april

 • Åklagarmyndigheten inleder en förutredning mot Erik Bengtzboes rese- och hyresersättningar och ifrågasatta folkbokföring. Enligt vice chefsåklagaren Bengt Åsbäck finns för närvarande ingen misstanke om brott.

21 april

 • Moderaternas partiledare Ulf Kristersson skriver i ett mejl till TT att Erik Bengtzboe lämnar uppdraget som vice ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott.
 • Erik Bengtzboe kommenterar Kristerssons beslut på sin Facebook-sida där han bland annat skriver att han har förståelse för att avslöjandet påverkat förtroendet för honom och att han inlett en process ”i syfte att rätta fel och betala tillbaka reseersättning”:

23 april

 • Lotta Finstorp som är valberedningens ordförande för Moderaterna i Sörmland berättar att ett extrainsatt möte ska hållas den 24 april för att partiet ska diskutera om Erik Bengtzboe kan fortsätta som ordförande i Sörmland.

24 april

 • Representanter för de lokala moderatföreningarna håller ett möte där de pratar om Erik Bengtzboes framtid som ordförande för Moderaterna i Sörmland. Den 4 maj hålls en stämma där en ordförande ska utses. Tidigare har Erik Bengtzboe varit den tilltänkta kandidaten för ytterligare en period. Efter mötet har det varit locket på kring vad de lokala föreningarna kommit fram till.

25 april

 • Erik Bengtzboe lämnar sin riksdagsplats. Det uppger han för TT.
 • Efter det extrainsatta mötet den 24 april, beslutades att det inte längre finns något förtroende för att Erik Bengtzboe ska väljas om som ordförande för Moderaterna i Sörmland. Detta meddelar valberedningens ordförande Lotta Finstorp.
 • Erik Bengtzboe (M) kommer att få sitt arvode minskat med cirka 47 000 kronor för ändrade uppgifter om sina reseräkningar.

26 april

 • Gnestamoderaten Ann-Sofie Lifvenhage säger att hon kommer att tacka ja till posten som riksdagsledamot efter Bengtzboe. Det efter att Jari Puustinen (M), som är nuvarande kommunalråd i Eskilstuna och och stod som förstanamn som ersättare, tackat nej. – Jag har dragit slutsatsen efter många samtal och utifrån det läge vi befinner oss i Eskilstuna, både ekonomiskt och sett till vilka utmaningar som finns, att jag gör mest nytta för partiet här i Eskilstuna, säger Jari Puustinen.

30 april

 • Anna Ekström tar över som nytt kommunalråd i Gnesta sedan Ann-Sofie Lifvenhage lämnat uppdraget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turerna kring Erik Bengtzboe

Mer i ämnet