Hemvärnet i Sörmland kan flytta till Härads skjutfält: ”Kommer bli ett lyft”

Uppdaterad
Publicerad

Hemvärnet i Sörmland kan komma att flytta sin verksamhet från Svältenlägret vid Eldsundsviken i Strängnäs till Härads skjutfält. Hyresavtalet med fastighetsägaren är på väg att löpa ut och på platsen kommer det på sikt att byggas bostäder.

– Det kommer bli ett lyft, säger Mikael Smedin, chef för Södermanlandsgruppen.

Om Försvarsmaktens Högkvarter ger grönt ljus för flytten kommer Södermanlandsgruppen att flytta in till helt nybyggda lokaler på Härads skjutfält år 2024 eller 2025.

Fler arbetsplatser

Hemvärnet i Sörmland har bland annat som uppgift att utbilda hemvärnssoldater och de har i dag 15 anställda på verksamheten i Svältenlägret.

– En nyetablering tar höjd för en viss utökning i möjliga arbetsplatser så som ritningarna ser ut, men det är för tidigt att säga att så blir fallet, säger Mikael Smedin.

Oklar kostnad

Försvarsmakten kan i nuläget inte säga hur mycket flytten kan komma att kosta utan det är något man projekterar för i dialog med Fortifikationsverket. Det är den myndighet som äger och har hand om Försvarsmaktens fastigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.