Foto: Melker Blomberg/SVT

Hundratals fler studenter antagna till Mälardalens högskola i höst

Uppdaterad
Publicerad

Antalet studenter som antagits till en högskoleutbildning i höst ökar sett till hela landet. Även Mälardalens högskola ser en ökning med drygt tre procent från förra året.

Under torsdagen släppte Universitets- och högskolerådet (UHR) ny statistik som visar att drygt 279 300 personer i Sverige har antagits till en högskoleutbildning i höst.

Det är 1,5 procent fler än för ett år sedan.

Positiv trend

Hela 22 universitet och högskolor tar in fler studenter jämfört med höstterminen 2018.

Antalet antagna till högskolan ökar för fjärde året i rad.

Totalt sökte 399 109 personer till högskolan hösten 2019, vilket är en ökning med 6 914 personer jämfört med för ett år sedan.

Färre sökande på MDH – men fler kom in

I april rapporterade vi att 25 040 personer sökte in till höstens utbildningar på Mälardalens högskola i Eskilstuna och Västerås.

Det var då en minskning med knappt tretusen studenter jämfört med 2018.

Av de knappt 25 000 studenterna blev 12 502 antagna. Det är 362 personer fler än året innan – en ökning med drygt 3 procent.

– Det är alltid positivt när det är fler som blir antagna. Särskilt eftersom att årskullarna som går ut gymnasiet inte är så stora just nu. Vi har sett att det är betydligt färre som söker direkt från gymnasiet än tidigare, säger Ammie Westbeck, chef för sektionen för antagning och examen på MDH.

Populäraste programmen

Det är först och främst programmen för sjuksköterskor, socionom, fysioterapeut och beteendevetare som har lockat.

– Det är även glädjande att se att vi har fler sökande som är behöriga till gymnasielärarprogrammen. Där är det ett stort tryck på att få ut fler lärare, säger Ammie Westbeck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.