Hundratals protesterade mot skolnedläggningar

Uppdaterad
Publicerad

I dag genomfördes en demonstration i Flen mot förslaget att lägga ner Kyrkskolan i Mellösa och Ekbackens skola i Sparreholm. Flera hundra personer deltog, en del hade traktorn med sig.

Vid lunchtid i dag var torget utanför Stadshuset i Flen fullt av föräldrar och elever, men även LRF i Flen fanns på plats.

Bönder hade kommit hit med sina traktorer för att protestera mot förslaget att lägga ner skolorna i Mellösa och Sparreholm.

– Vi gjorde det för 18 år sen och vi gör det igen. Vi vill ha kvar vår skola i Mellösa. Vi har gått samman med Sparreholm och gör denna demonstration i dag. LRF kom med och hjälpte oss, säger Anne Öster, Mellösabo och en av arrangörerna.

– Jag vill att mina barn och mina barnbarn ska kunna bo kvar på landet. Det är för det jag är här och demonstrerar, säger Sparreholmsbon Yngve Hammarlund som kom med sin traktor.

Namnunderskrifter

876 namnunderskrifter har samlats in mot nedläggningen. Dessa ska lämnas över till politikerna inför att beslut om en ny skolorgansiation tas av kommunfullmäktige den 12 december.

– Det vi har fokuserat på är att vi i dag har cirka 40-50 elever varje år som går ut en grundskola utan att kunna söka till gymnasiet. Vi har 23 procent som behöver extra stöd och det klarar vi inte med den nuvarande strukturen, säger Jan-Erik Larsson (S), ordförande kommunstyrelsen.

– Jag tycker att man ska behålla landsortsskolorna och ta ut mycket av problembarnen till landsbygden, föreslår Anne Öster.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.