En 52-årig Eskilstunabo dömdes till villkorlig dom och dagsböter i det uppmärksammade fallet. Foto: Otilia Bogen, SVT

52-åring döms för hetskommentarer på Facebook

Uppdaterad
Publicerad

I dag kom domen i det uppmärksammade fallet där en 52-årig Eskilstunabo stod åtalad för hetskommentarer som andra har skrivit i Facebook-gruppen ”Stå upp för Sverige”. Mannen dömdes till villkorlig dom och dagsböter.

Mannen fälls för brott enligt lagen om elektroniska anslagstavlor. Det är en lag som bara har tillämpats en gång tidigare, och då friades den misstänkte av Högsta domstolen.

Lagen säger kortfattat att den som tillhandahåller tjänsten, i detta fallet Facebook-gruppen, ska ta bort meddelandet om meddelandets innehåll bland annat uppenbart kan anses vara olaga hot eller hets mot folkgrupp.

Stå upp för Sverige-fallet

Villkorlig dom och böter

52-åringen döms för totalt åtta kommentarer, alltså det antal som han åtalades för. Det handlar om kommentarer som skrivits i gruppen under perioden mars 2017 till november 2018.

Straffet blir villkorlig dom och 60 dagsböter på 320 kronor, totalt 19 200 kronor. Mannen ska också betala rättegångskostnader på 40 200 kronor.

Har nekat till brott

Tingsrätten anser att samtliga kommentarer ”helt klart har överskridit gränserna för en saklig och kritisk diskussion och därmed utgjort hets mot folkgrupp” samt att ”detta varit uppenbart”.

Meddelandena har även fått stor spridning i Facebook-gruppen som i skrivande stund har drygt 162 000 medlemmar.

Mannen har själv nekat till brott och har hela tiden hävdat att han inte kan hållas ansvarig för vad de andra medlemmarna har skrivit.

”Medvetet okunnig”

Enligt domstolen är det inte visat att 52-åringen faktiskt har sett de avsedda meddelandena. Han har dock hållit sig ”medvetet okunnig om dessa”.

Hans underlåtenhet har därmed varit grovt oaktsam. Eftersom det inte är fråga om ringa fall kan mannen inte undgå ansvar för brott, enligt tingsrätten.

Domen kan nu överklagas till hovätten.

Domen skulle från början ha meddelats den 22 maj, men har skjutits upp tre gånger på grund av tingsrättens höga arbetsbelastning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stå upp för Sverige-fallet

Mer i ämnet