Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan berättar Johan Söderberg (S), kommunstyrelsens ordf, hur man har tänkt sig att återbruksanläggningen ska funka. Foto: Frida Lindhe / SVT

Katrineholms kommun vill satsa på återbruk: ”Sneglar på Retuna”

Uppdaterad
Publicerad

I Katrineholms kommun vill politikerna att medborgarna ska bli bättre på att återbruka saker. På Lövåsen är en återvinningscentral planerad att byggas – och i anslutning till den kan det hamna en second hand-butik.

Tanken är att saker som lämnas in på återvinningscentralen ska kunna säljas i second hand-butiken.

– Det skapar arbetstillfällen och är hållbart utfrån ett miljöperspektiv, säger Johan Söderberg (S), som är kommunstyrelsens ordförande i Katrineholm.

Klimatkrisen

Det är med inspiration från Retuna i Eskilstuna som kommunen börjat titta på den här kombinationen. Sedan Retuna invigdes 2015 har har det funnit problem med lönsamheten och under flera år har resultaten legat på minus (se faktaruta nedan).

I klippet ovan berättar Jonas Söderberg (S) hur de ska lösa den ekonomiska frågan.

Det är alltså här, intill ett industriområde på Lövåsen i Katrineholm, som återbruksanläggningen kan komma att hamna. Foto: Frida Lindhe / SVT

RETUNAS RESULTAT ÅR FÖR ÅR

2015: -1,8 miljoner kronor

2016: -275 000 kronor

2017: -2,5 miljoner kronor

2018: -1 miljon kronor

2019: +40 000 kronor

2020: -690 000 kronor

2021: +35 150 kronor

2022: +252 286 kronor

Källa: Eskilstuna energi och miljö

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet