Rättegången hålls i Nyköpings tingsrätt. Den misstänkte 40-åringen förhörs dock via länk från häktet. Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Grova brottshärvan i Katrineholm – tredje rättegångsdagen

Publicerad

Rättegången i den uppmärksammade grova brottshärvan i Katrineholm fortsätter med utpressningsdelen. Totalt står elva personer åtalade för bland annat mord, våldtäkt och granatattacken mot polisstationen i Katrineholm. Nedan följer en SVT:s direktrapportering från måndagen, tisdagen och onsdagen.

Under måndagen togs det upp ett grovt vapenbrott där två män, en 40-åring och en 36-åring, och en 60-årig kvinna står åtalade. Man tog även upp en grov utpressning där samma 40-åring och en 22-åring står åtalade. Utpressningsdelen drog dock ut på tiden och fortsatte både på tisdagen och onsdagen. Under nästa vecka börjar förhandlingarna gällande mordet.

Åtalet innehåller även:

SVT rapporterade · Rättegången om Katrineholmshärvan

Eftersom två av de mordmisstänkta är 22 år kommer jag hädanefter att kalla den person som pekats ut som skytt, och som alltså ska förhöras i dag, för den yngre 22-åringen. Det är även han som tidigare åtalades för penningtvättsbrott. Den andre 22-åringen kommer att kallas för den äldre. Så blir det förhoppningsvis lite lättare för er att hänga med.
09.14
Hej! Här kommer du under dagen kunna följa rättegången. SVT:s reporter Love Ahlstrand är på plats vid Nyköpings tingsrätt och kommer löpande rapportera från förhandlingarna som drar igång klockan 9:30.
09.19
Totalt står elva personer åtalade i den stora brottshärvan. Här ser du vilka som är misstänkta för vilka brott.

Här de misstänkta i brottshärvan i Katrineholm

SVT NyheterMord, våldtäkt, vapen och droger. Elva personer har åtalats för olika brott i samband med rättegången för mordet på Östra skolan. I bildspelet ovan ser du vilka som är misstänkta för vilka brott.
09.24
Det är ett stort säkerhetspådrag utanför tingsrätten i Nyköping. Polisen har spärrat av parkeringen närmast utanför och alla som vill in i rättsalen måste genomgå en noggrann säkerhetskontroll.
09.27
 
09.29
Intresset för rättegången är stort och det börjar fyllas på utanför rättssalen med journalister och nyfikna personer från allmänheten.
09.33
Det är flera brott som ska avhandlas under den här rättegången. Först ut är ett mål om vapenbrott. De tilltalade är den 40-åring som misstänks för mord och den 36-åring som misstänks för anstiftan till mord samt dennes 60-åriga mamma.
09.34
Den 60-åriga kvinnan är på plats i salen, 40-åringen och 36-åringen är med på videolänk från häktet.
09.35
Åklagaren menar att de tre vid olika tillfällen innehaft en kpist.
09.36
36-åringen förnekar brott medan 40-åringen erkänner. Den 60-åriga kvinnan erkänner omständigheterna men menar att hon inte begått något brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Brottshärvan i Katrineholm

Mer i ämnet