Göran Dahlström (S), kommunstyrelseordförande i Katrineholms kommun. Foto: Maria Lapenkova

Dahlström efter ebo-bakslaget: ”Då får det vara nog”

Publicerad

Efter beskedet att Katrineholm kan stoppas från att undanta hela kommunen från den så kallade ebo-lagen ger nu kommunalrådet Göran Dahlström helt upp försöken att begränsa asylsökandes möjligheter att bosätta sig i kommunen.

– Vår ingång har hela tiden varit att antingen undantar vi hela Katrineholm eller ingenting alls. Efter det här beslutet tänker vi inte agera mer genom att ansöka om vissa områden som ska undantas. Vi tänker inte peka ut vissa områden eller dra gränser genom Katrineholm. Då får det vara nog för Katrineholms del, säger Göran Dahlström (S), kommunstyrelseordförande i Katrineholm.

Den nya lagändringen träder i kraft den 15 augusti i år, och innebär att kommunerna är tvungna att låta länsstyrelsen tycka till innan kommunerna anmäler ett område som ska undantas från ebo. Om länsstyrelsen anser att kommunens anmälda område inte uppfyller kraven för att undantas, kan länsstyrelsen stoppa kommunens förslag.

Det kan slå mot kommuner som har valt att undanta hela kommunerna, inte bara vissa områden.

”Tolerera läget och sluta klaga”

Länsstyrelsens ställningstagande får inte heller överklagas av kommunerna, enligt den nya lagändringen. Detta välkomnas inte av Eskilstunas kommunstyrelseordförande, Jimmy Jansson (S), som tidigare har berättat att man velat undanta hela kommunen från ebo-lagen.

– Att besluten inte går att överklaga är en tydlig markering om att regeringen anser att det är bra som det är. Att det kommunerna säger är fel, att de sociala klyftorna i samhället, skolsegregationen och bostadsbristen inte är ett problem här. Det de säger med det här beslutet är att vi ska tolerera läget och sluta klaga, säger han.

Enligt Jansson kommer det politiska styret i Eskilstuna att hålla fast vid samma ståndpunkt som man har haft tidigare – att undanta hela kommunen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer