Asylsökande som flyttar till områden som har fått undantag från lagen om eget boende mister sin dagersättning från Migrationsverket. Foto: Adam Weafter/SvD/TT

Nu ändras ebo-lagen – kan stoppa kommunernas beslut om asylsökande

Uppdaterad
Publicerad

Nya ändringar i ebo-lagstiftningen ska nu begränsa kommunernas rätt att undanta hela kommuner, något som varit aktuellt i så väl Eskilstuna som Katrineholm. Det har regeringen fattat beslut om.

Det handlar om undantag av ebo-lagen, lagen som ger asylsökande rätt att fritt välja var de ska bo.

Tidigare har 32 kommuner över hela landet med tydliga socioekonomiska utmaningar haft möjlighet att undanta en eller flera delar av kommunen. Det innebär att asylsökande inte får ersättning från Migrationsverket om de väljer att bosätta sig i kommunerna efter den 1 juli i år.

I bland annat Eskilstuna och Katrineholm ansökte man om att undanta hela kommunen från lagstiftningen, något som länsstyrelsen motsatte sig.

Länsstyrelsen får mer att säga till om

Men att göra undantag för hela kommunen var inte syftet med regeländringen, enligt regeringen.

I den nya ändringen, som träder i kraft redan den 15 augusti i år, framgår det att kommunerna är tvungna att låta länsstyrelsen tycka till innan man anmäler ett område som ska undantas från ebo. Om länsstyrelsen anser att det kommunens anmälda område inte uppfyller kraven för att undantas, kan länsstyrelsen stoppa kommunens förslag.

Länsstyrelsens ställningstagande får inte överklagas av kommunerna, enligt den nya lagändringen.

Till årsskiftet ska de 32 kommunerna på nytt ansöka om områden att undantas från ebo, utifrån de nya lagändringarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer