Kravalldömd överklagar till hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

Tre år efter upploppen dömdes en 18-åring från Eskilstuna för våldsamt upplopp. Nu överklagas domen. Mannens försvarare menar att 18-åringen fick vänta orimligt länge på domen.

18-åringen, som bara var 15 när brottet begicks, vill frias från brott – alternativt slippa skadeståndet.

Mannen erkänner att han var på platsen under kravallerna och att han förekommer på vissa filmsekvenser som togs i samband med upploppen då nazister, vänsteraktivister och polis drabbade samman på flera platser i centrala Eskilstuna.

Första maj-kravallerna 2012

Däremot förnekar 18-åringen att han agerade i någon folksamling som satt sig upp mot myndighet.

Lång utredningstid

Mannens försvarare pekar dessutom på att det tog orimligt långt tid från det att mannen delgavs misstanke om brott, till åtal och fällande dom.

När domen föll tidigare i somras hade det gått nio månader sedan 18-åringen delgivits misstanke om brott. Enligt lagen med särskilda bestämmer om unga lagöverträdare ska beslut i åtal normalt fattas inom sex veckor.

Försvararen skriver att hans klients rätt till rättegång inom skälig tid enligt Europekonventionen om de mänskliga rättigheterna har kränkts.

Vidare menar försvararen att hans klient, som dömdes till ungdomstjänst 2013 och till ungdomsvård 2014, hade fått det senaste bötesstraffet inbakat i de tidigare påföljderna – om tidsfristerna hade följts.

Vill slippa skadeståndet

Mannens advokat yrkar på att 18-åringen frias alternativt att påföljden, det vill säga skadeståndet på 4000 kronor, undanröjs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Första maj-kravallerna 2012

Mer i ämnet