Tre år efter kravallerna – nu kommer första domen

Uppdaterad
Publicerad

Kravallerna i Eskilstuna under första maj för två år sedan förvandlades till en krigszon. Nu döms sex personer för våldsamt upplopp.

Av de tio åtalade männen frikänns fyra – sex personer döms för våldsamt upplopp. Två av dem som deltog i upploppet var bara 15 år när gärningarna begicks.

Totalt har 14 personer ställts inför rätta efter kravallerna på första maj 2012. Det var då som de centrala delarna av Eskilstuna förvandlades till en krigszon när nazister från Svenskarnas Parti, som fått tillstånd att demonstrera, och Nationell ungdom, drabbade samman med motdemonstranter.

Första maj-kravallerna 2012

Nu kommer domen mot tio av de tilltalade. Fyra av dem frias helt, sex döms för våldsamt upplopp. Ytterligare domar är alltså att vänta.

– Detta är en deldom eftersom fyra av de tilltalade inte närvarade vid rättegången, säger Anette Lind, kammaråklagare.

Samtliga tilltalade är män mellan 18 och 24 år. Anette Lind vill inte kommentera vilka tilltalade som tillhörde vilken falang under kravallerna.

– Vi har fokuserat på deras gärningar, snarare än vilken sida de tillhört, säger hon.

Mycket bildmaterial

Till grund för åtalen ligger cirka 1500 bilder och 500 filmer, som lämnats in till polisen. Den totala speltiden uppgår till 26 timmar.

Tyngst straff får en 23-årig man bosatt i Eskilstuna. Han döms till villkorligt för våldsamt upplopp. Straffvärdet för brottet motsvarar några månaders fängelse, men rätten har beaktat att mannen vid kravallerna var 20 år gammal och att det gått tre år sedan händelsen.

De två yngsta dömda var bara 15 när brotten begicks. Båda döms för våldsamt upplopp och får betala dagsböter.

En 24-årig Eskilstunabo döms för våldsamt upplopp, men eftersom han efter händelserna den 1 maj 2012 dömts till fängelsestraff för en annan gärning så anser rätten att inget ytterligare straff ska utdömas.

En erkänner

Ytterligare två personer döms för våldsamt upplopp. En av dem är en 23-årig man bosatt i Linköping. Han har nyligen stått under övervakning för annan brottslighet och ställs nu på nytt under övervakning. En annan är en 21-årig Eskilstunabo – den enda bland de tilltalande som erkänner brottet och medgett ansvar för våldsamt upplopp. 21-åringen förnekar dock att han kastat sten mot polisen.

I domen kan man läsa att motdemonstranter och nazister första gången drabbade samman vid Smörparken under den aktuella dagen. Där mötte ett 30-tal nazister, som tågat in mot centrala Eskilstuna från Sveaplan, en grupp motdemonstranter som tidigare samlats vid Fristadstorget.

Stenar och smällskott

Stenar ven i luften medan polisen försökte hålla grupperingarna åtskilda. Kafégäster intill Smörparken blev vittne till händelsen. Därefter uppstod flera sammandrabbningar under dagen, bland annat vid Vattenpalatset och centralstationen.

Polis som arbetade under kravallerna har vittnat om att demonstranterna smällde av smällskott och att det hämtades stenar från intilliggande byggarbetsplatser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Första maj-kravallerna 2012

Mer i ämnet