Foto: SVT

SvP-topp dömd för våldsamt upplopp

Uppdaterad
Publicerad

En före detta Svenskarnas parti-topp har dömts för våldsamt upplopp efter att ha deltagit i kravallerna i Eskilstuna första maj 2012.

SVT Nyheter Sörmland har tidigare rapporterat om upploppen när det numera nedlagda nynazistiska partiet Svenskarnas parti demonstrerade i Eskilstuna. Demonstrationen mötte dock motstånd från motdemonstranter och våldsamheter uppstod på flera håll i centrala Eskilstuna. Även poliser utsattes för våld. Flera personer greps från båda håll och den senaste tiden har flera domar kommit.

Högt uppsatt

På måndagen kom alltså ytterligare en. Den här gången rör det sig om en nu 38-årig man som på nationell nivå var högt uppsatt inom Svenskarnas parti. Han var även den som sökte partiets tillstånd för demonstrationen.

Första maj-kravallerna 2012

Mannen förnekar brott men enligt domen ska mannen ha deltagit i en grupp som angripit polisen. Polis som var på plats har även redogjort för att de sett honom i upploppet och vid tillfället pepparsprayat mannen i ansiktet, varpå han lugnade sig.

Uppmanade andra

Enligt domen ska mannen även uppmanat andra till att angripa polis. Han döms nu till villkorlig dom med samhällstjänst i 100 timmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Första maj-kravallerna 2012

Mer i ämnet