Torbjörn Olsson (C) är ordförande i kompetens- och arbetsmarknadsnämnden i Nyköping. Foto: Robin Persson/SVT

Kritik mot könsuppdelade stormöten i Brandkärr: ”Vi har ett jämställdhetsproblem”

Uppdaterad
Publicerad

Nyköpings kommun bjuder de närmaste veckorna in till tre större möten där en framtida mötesplats i Brandkärr ska diskuteras med målet att få in så många röster som möjligt. Mot den bakgrunden har kommunen valt att bjuda in män, kvinnor och äldre separat.

Mötena ska hållas i Brandkärrskolans matsal och var planerade innan en 21-årig man blev skjuten till döds i närheten för ett par veckor sedan.

– Ja de var planerade redan i våras men corona kom emellan, säger Torbjörn Olsson (C) ordförande i kompetens- och arbetsmarknadsnämnden i Nyköping.

Kritik från flera håll

De första två mötena hålls nästa vecka och det tredje veckan efter. Då är män, kvinnor och äldre inbjudna separat i tur och ordning. Barn och ungdomar ska intervjuas på olika håll i kommunen, enligt den information som lagts ut på kommunens hemsida.

Men upplägget har väckt kritiska röster i bland annat sociala medier, vilket tidningen Södermanlands nyheter var först med att rapportera om. Även den politiska oppositionen har sågat de könsuppdelade mötena.

Även de boende i Brandkärr som SVT pratat med, är kritiska.

Externt företag

I arbetet inför mötena har kommunen tagit hjälp av ett externt företag som organiserat liknande möten i andra städer.

– Det kan synas konstigt att dela upp i män och kvinnor men om man har kunskap om olika kulturer och hur det är i socioekonomiskt utsatta områden så vet vi att kvinnor har svårare att komma till tals. Det är inte jämställt och självklart tråkigt men också en del av problemet, säger Vilhelm Meyer, VD på företaget Urban Utveckling.

Och Torbjörn Olsson (C) står fast vid att uppdelningen är den bästa vägen att gå.

– Vi har ett jämställdhetsproblem i det här området och vi vill höra så många röster som möjligt, även tjejer och kvinnor, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mördad 21-åring i Brandkärr

Mer i ämnet