Sönderkrossad glasmonter i Strängnäs domkyrka. Foto: Polisens förundersökning

Kyrkopersonal hörde dunsar – trodde det var renoveringen

Publicerad

Under sommaren 2018 genomgick Strängnäs domkyrka en utvändig renovering. Byggställningar och hantverkare hade blivit en del av vardagen för de anställda. Därför förstod inte kyrkvakten att något var fel när hon hörde ett gäng kraftiga smällar den 31 juli.

En av flera kyrkvakter som arbetade där under den aktuella dagen berättar i polisförhör att hon skulle städa i ett av kapellen intill sakristian när hon hörde ett antal kraftiga dunsar, omkring fem stycken, som ekade högt i kyrkan.

Efter 30 sekunder upphörde ljuden. Men hon anade inte oråd direkt, utan trodde att ljuden kom från någon av hantverkarna på byggställningarna utanför.

Hon såg också två män gå i riktning mot utgången, berättar hon i förhör. Strax därefter mötte hon en annan anställd som berättade att ett inbrottslarm gått, och först då förstod hon att dunsarna hade med det att göra.

Trodde det var pokémonjägare

Flera av hennes kollegor såg också gärningsmännen strax före och efter stölden. En annan kyrkvakt stod i receptionen och såg den ene mannen komma in i kyrkan ensam.

Han reagerade över att mannen var klädd i varma kläder, men trodde att han kanske var där för att fånga pokémons. En stund senare gick mannen ut igen i sällskap av en annan man.

En annan kyrkoanställd mötte två män utanför kyrkan och såg hur de skyndade mot två cyklar som stod parkerade vid Benhuset.

På torsdagen åtalades en 22-årig man misstänkt för stöldkuppen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kuppen mot domkyrkan i Strängnäs

Mer i ämnet