Denice Fallsdalen visar runt i villan in Nyköping och berättar om hur familjen resonerade inför flytten. Foto: SVT

Tvåbarnsfamiljen lämnade Stockholm för Nyköping

Publicerad

Denice Fallsdalen och hennes familj sålde trean i Stockholm och köpte en villa i Nyköping. Byte av län var en förutsättning för att familjen skulle ha råd att köpa en villa.

Snittpriset för en villa i Stockholm ligger på 7,1 miljoner kronor, medan snittpriset för en villa i Nyköping ligger på 3 miljoner. När tvåbarnsfamiljen Fallsdalen skulle sälja sin trea i Årsta i Stockholms kommun för att flytta till en villa insåg de att utbudet i deras prisklass var magert. De skulle hamna långt utanför Stockholm, och fick istället tänka om.

– Min man är från Oxelösund så vi bestämde oss för att vi lika väl kunde flytta till Nyköping, säger Denice Fallsdalen.

SVT granskar bostadsmarknaden

Närheten till naturen lockade och även att barnen skulle kunna röra sig mer fritt. De hittade ett rött hus med stor trädgård – och slog till.

Möjligheter för par att köpa villa

Möjligheterna för par i 30-årsåldern att kunna köpa en villa är goda i Nyköping, jämfört med andra kommuner i Sörmland, enligt SVT undersökning. I Nyköping hade ett par mellan 34 och 39 år haft råd att välja mellan 25 procent av de villor som var till salu förra året i de centrala delarna. Efter Oxelösund är Nyköping den kommun i Sörmland där par i 30-årsåldern har störst chans att ha råd med en villa. I Trosa och Gnesta skulle paret bara haft råd att välja mellan sex procent av villorna som var till salu förra året.

Andel av villorna som paren hade råd att råd att köpa 2019

Eskilstuna

Paret har tillsammans en medianinkomst på 54 783 kr och skulle ha råd att välja mellan 10 procent av de bostäder som var till salu förra året.

Flen

Paren har tillsammans en medianinkomst på 45 767 kr och skulle ha råd att välja mellan 9 procent av de bostäder som var till salu förra året.

Gnesta

Paren har tillsammans en medianinkomst på 56 717 och skulle ha råd att välja mellan 6 procent av de bostäder som var till salu förra året.

Katrineholm

Paren har tillsammans en medianinkomst på 52 433 kr och skulle ha råd att välja mellan 17 procent av de bostäder som var till salu förra året.

Nyköping

Paren har tillsammans en medianinkomst på 57 550 kr och skulle ha råd att välja mellan 25 procent av de bostäder som var till salu förra året.

Oxelösund

Paren har tillsammans en medianinkomst på 53 800 kr och skulle ha råd att välja mellan 31 procent av de bostäder som var till salu förra året.

Strängnäs

Paren har tillsammans en medianinkomst på 60 833 kr och skulle ha råd att välja mellan 9 procent av de bostäder som var till salu förra året.

Trosa

Paren har tillsammans en medianinkomst på 61 400 kr och skulle ha råd att välja mellan 6 procent av de bostäder som var till salu förra året.

Vingåker

Paren har tillsammans en medianinkomst på 52 150 kr och skulle ha råd att välja mellan 23 procent av de bostäder som var till salu förra året.

Om statistiken: Räkneexemplet bygger på att paret inte äger något boende sedan tidigare och att deras sparkapital räcker till en kontantinsats på 15 procent. Vi har antagit att paret tillsammans behöver minst tre rum och kök med en boendeyta på 60 kvadratmeter. Medellönen är hämtad från SCB:s statistikdatabas och avser 2018, innan skatteavdrag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar bostadsmarknaden

Mer i ämnet