Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo berättar att det bara är personer med riktigt allvarliga allergier som behöver få sin vaccinspruta på sjukhus där det finns personal som kan hjälpa till ifall hen får en reaktion. Foto: Mikael Fritzon, TT / Otilia Bogen, SVT

Många allergiker oroar sig för vaccinet – men risken är liten för reaktioner

Uppdaterad
Publicerad

Flera hundra sörmlänningar som redan fått eller inom kort ska få sin första spruta mot covid-19 har varit oroliga för att få allergiska reaktioner av vaccinet. I de allra flesta fall oroar de sig i onödan, enligt smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo.

Region Sörmland har fått lägga mycket tid på att förklara att det inte är någon fara för den som får kli i ögonen av katter eller ont i magen av en viss sorts mat att ta sprutan.

– Det är personer med mycket svår allergi som vi inte vill vaccinera på mottagningarna, säger Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Region Sörmland.

Under onsdagen meddelade Region Sörmland att ett fall av allergisk reaktion rapporterats in till Läkemedelsverket som en misstänkt biverkning på vaccinet. Ytterligare en person har fått andra typer av biverkningar, förutom de normala som lite feber eller huvudvärk. Totalt har nästan 4 000 sörmlänningar vaccinerats.

I klippet ovan berättar han vilka det är som bör få sitt vaccin på sjukhus under observation, om de ska få det alls.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet