Regionen planerar nu för att vaccinera vårdpersonal tidigare mot covid-19. Foto: Mikael Fritzon/TT/SVT

Region Sörmland planerar för att vaccinera personal tidigare

Publicerad

Region Sörmland planerar nu för att tidigarelägga vaccinationen av vårdpersonal, detta efter att Folkhälsomyndigheten sagt att det finns rimliga skäl. Men vilka som ska prioriteras och exakt när i tiden vaccinationen kan starta är i nuläget oklart. 

– Det beror på tillgången på vaccin, säger Jörgen Lifvakt som är en av projektledarna för vaccinationen i Sörmland.

Vårdpersonal ingår i vaccinationens andra fas, som enligt plan kan påbörjas i februari. Men på grund av det pressade läget för vården öppnade Folkhälsomyndigheten i tisdags upp möjligheten att tidigarelägga vaccinationen för exempelvis personal som arbetar med intensivvård.

Och i Sörmland planerar man nu för att kunna ge medarbetare sin första dos tidigare än planerat.

Coronaviruset i Sörmland

– Beroende på tillgången på vaccin kommer vi troligen igång med fasen där regionens personal ingår så det överlappar första fasen, så som man har beskrivit det från Folkhälsomyndigeten. Och hittills har vi fått leveranser som tänkt, säger Jörgen Lifvakt.

Oklart om prioritering

I nuläget finns det enligt honom inga klara besked på huruvida vårdpersonal kommer prioriteras före personer med stöd enligt LSS eller personer över 70 år, som också ingår i fas två. Det finns inte heller någon bestämd prioriteringsordning bland personalen. 

– Det är såklart viktigt att personal vaccineras tidigt. Och vi ska köra faserna så snabbt och ordnat som möjligt, oavsett vilken fas det är, säger Jörgen Lifvakt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet