Regionen har valt att inte spara allt vaccin till dos två, utan har delat ut mer så fler kan få sin första spruta. Foto: Johan Nilsson/TT

Katrineholm börjar vaccinera personal redan nu

Uppdaterad
Publicerad

Katrineholms kommun påbörjar redan nu vaccinationen av sin vård- och omsorgspersonal. Enligt smittsskyddsläkaren Signar Mäkitalo har regionen valt att dela ut mer vaccin till kommunerna istället för att spara allt till dos två. 

– Det här betyder att fler kommer känna sig trygga, säger Ulrica Truedsson (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden i Katrineholm. 

Viss personal i kommunerna har redan fått sin första dos i samband med vaccinationerna på äldreboendena. På en del boenden har doser blivit över, och istället för att de kastas vaccineras personal.

Den större delen av kommunernas personal ska enligt regionens plan börja vaccineras vecka tre. Men i Katrineholm sätter man igång redan den här veckan. 

Coronaviruset i Sörmland

– Vi har fått vaccin som möjliggör att vi redan nu kan starta upp en större vaccinering av personal. De som bor på våra särskilda boenden är vi snart klara med och vi kommer även att börja vaccinera i hemtjänsten i början på nästa vecka, säger Ulrica Truedsson. 

Sparar inte allt till dos två

Smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo berättar att regionen valt att inte spara allt vaccin som tagits emot till den andra dosen utan att dela ut så fler kan få sin första dos. 

– Naturligtvis finns det en viss risk med det då dos två kan bli förskjuten. Men initialt gör vi såhär. Vi räknar med att få mer vaccin. Sen tittar vi på logistiken så att vi inte gör av med för mycket så det inte räcker till en andra dos, säger han. 

Och beroende på den fortsatta tillgången kan man enligt Signar Mäktialo fortsätta på samma sätt framöver för att fler ska få sin första dos och ha en viss immunitet snabbare. 

Om det nu finns möjlighet att dela ut fler doser, varför börjar man inte vaccinera regionens vårdpersonal redan nu? 

– Om man tittar på vilka det är som belastar sjukvården så är det de som är 70 år och äldre. Och vi ser ju fortfarande att smitta kommer in i äldreomsorgen, så det här skyddar de äldre. Vill man avlasta vården och den svåra sjukdomen finns det ingen tvekan, säger Signar Mäkitalo.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet