Är det säkert för de äldre att vaccineras på vårdcentral och hur bokar de som saknar bank-ID tid? Hör hälsovalschefen Mats Henningsson svara på frågorna i klippet. Foto: SVT/Johan Nilsson/TT

Oro och frågor inför vaccineringen av äldre – så svarar regionen

Publicerad

Planen för vaccineringen i Sörmland har väckt många frågor. Det handlar bland annat om att en del äldre kan utsättas för smittorisk när de ska få sina doser på vårdcentral. Men enligt regionen kommer vaccineringen gå till på ett coronasäkert sätt.

Om två veckor räknar regionen att man kan påbörja vaccinationen av personer som har hemtjänst eller hemsjukvård.

Regionen har gått ut med information om att majoriteten av dessa kommer vaccineras på vårdcentral. De som har hemsjukvård eller är över 90 år kommer få en kallelse via post. Men de som endast har hemtjänst kommer inte kallas automatiskt utan ska boka tid själva. Planen har väckt reaktioner och SVT Nyheter Sörmland har fått många frågor om just detta.

Coronaviruset i Sörmland

Hur ska de som saknar bank-ID boka sin tid för vaccinering och ska personer i riskgrupp ta sig till vårdcentralerna för att få sin dos?

Hör hälsovalschefen Mats Henningsson svara på frågorna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet