Hör Maria berätta om rädslan att skickas till Turkiet: ”Framtiden ser mörk ut” Foto: SVT

Maria, 12 år, kan bli bortgift – Migrationsverket följer inte sin policy

Uppdaterad
Publicerad

Tolvåriga Maria berättar att hon hotas att giftas bort i sitt hemland Turkiet. Nu ska hon utvisas tillsammans med sina syskon och mamma. Men SVT:s granskning visar att Migrationsverket inte följt sin egen barnpolicy och riktlinjer i bedömningen av hennes fall.

Eftersom barn kan ha helt egna skäl till uppehållstillstånd – ibland starkare än deras föräldrar – ska barns asylskäl prövas särskilt. Det framgår av barnkonventionen och Migrationsverkets barnpolicy, liksom av myndighetens egen handbok.

Det kan handla om barn som riskerar att könsstympas eller bli barnsoldater. Eller, som i Marias fall, att bli bortgift.

Brister i barnutredningar

Frågades aldrig om bortgiftet

Men trots att både Marias mamma och bror berättat för Migrationsverket att Marias pappa planerar att gifta bort henne till en manlig bekant, får hon i sina samtal med utredaren inte en enda fråga om detta.

Istället är det Marias mammas skäl som prövas – och dessa anses inte tillräckliga för att familjen ska få stanna. I dag är Maria rädd.

– Jag är inte redo att gifta mig. Jag vet ingenting om det, säger Maria.

Barnpolicyn syns inte

I bedömningen av ärendet framgår inte om, eller på vilket sätt, Migrationsverket utrett risken för att Maria ska tvingas in i äktenskap.

Och Migrationsdomstolen, som familjen överklagat Migrationsverkets beslut till, nämner överhuvudtaget inget om Marias skyddsskäl i sin dom. Av policyn att barns asylskäl ska utredas särskilt syns inget.

”Ska utreda det som är av betydelse”

SVT har vid flera tillfällen varit i kontakt med Migrationsverket, men varken beslutsfattaren i ärendet eller chefen på asylprövningsenheten i Flen vill kommentera det specifika fallet.

– När det gäller barns asylskäl så lyssnar vi även med vårdnadshavaren. Vi pratar även med barnen utifrån hur gamla de är och vad de vill berätta för oss, säger Niklas Gustavsson, chef på asylprövningsenheten.

Migrationsdomstolen tyckte lika

Men om det framkommer att en flicka hotas med bortgifte, är det inte rimligt att hon får frågor om det?

– Tittar man rent allmänt så har vi en skyldighet att utreda det som nämns. Vi måste utreda det som är av betydelse, det som kan leda till uppehållstillstånd.

– Det jag kan konstatera är att vårt beslut överklagades och att Migrationsdomstolen gjorde samma bedömning som vi. I den delen är det inte en särskilt kontroversiell bedömning, säger Niklas Gustavsson.

Maria heter egentligen något annat.

Migrationsverkets barnpolicy

Av Migrationsverkets barnpolicy framgår att verket vid beslut om barn ska:

  • Se olika beslutsalternativ ur barnets synvinkel.
  • Uppmärksamma barnet som en individ som kan ha egna skäl för uppehållstillstånd.
  • Analysera vilka följder ett beslut kan få för ett barn.
  • Lyssna till barnet och respektera barnet som individ. I sista hand är det den vuxna som utifrån ett vuxet barnrättsperspektiv, kunskaper och erfarenheter måste fatta beslut och ta ansvar för beslutet.
  • Pröva barnets ärende utifrån en samlad bedömning där styrkan i de sammantagna skälen kan vara något lägre för att uppehållstillstånd ska beviljas än för en vuxen.

(Utlänningslagen 1 kap, 10 §):

”I fall som rör ett barn skall särskilt beaktas vad hänsynen till barnets hälsa och utveckling samt barnets bästa i övrigt kräver”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brister i barnutredningar

Mer i ämnet