Avståndet mellan godståget och persontåget efter att tågen stannat. Foto: SJ och Trafikverkets olycksplatsansvarige.

Missförstånd ledde till att tåg var nära att krocka

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket är nu klar med sin utredning kring det godståg som var 20 meter från att backa in i ett avgående SJ-tåg på stationen i Eskilstuna i november förra året.

Godståget var 541 meter långt, vägde  850 ton och bestod av lok och 32 vagnar, varav två med farligt gods.

I stället för att köra in på bangården hamnade godståget vid lokstallarna.

Backade utan tillstånd

Utredningen visar att tillbudet orsakades av ett missförstånd mellan tågklareraren, den person som har till uppgift att övervaka tågens rörelser, och godstågets förare, som felaktigt uppfattade att det fanns klartecken att backa.

Av rapporten framkommer det att backningen genomfördes utan tillstånd från tågklareraren och regler för backning följdes inte av föraren där denne även saknat tillräcklig lokalkännedom.

Händelsen hade kunnat få större konsekvenser

Det ska funnits brister i information kring var godståget skulle växlas undan. Dessutom har det framkommit att lastplanen inte stämde överens med verkligheten. Den sista vagnen skulle enligt dokumentationen vara tom, istället var den lastad med farligt gods.

Potentiellt hade händelsen kunnat få större konsekvenser. Om växlingsrörelsen hade backat i en högre hastighet hade godsvagnar kunnat spåra ur och välta, enligt Trafikverkets utredning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.