Mohannad skickar ut tips och råd till tiotusentals nyanlända svenskar via sin sidor på sociala medier. Foto: Facebook/SVT

Mohannad hjälper nyanlända med tips och råd

Uppdaterad
Publicerad

I bara tre år har Mohannad Habab bott i Sverige. Men via sociala medier har han redan blivit något av en guide för nyanlända och kommer med tips på hur svenska samhället fungerar.

I en lägenhet i Katrineholm sitter Mohannad Habab och ger råd till de som är nya i Sverige. Skaran med följare på sociala medier ökar och nu är de nästan 27.000.

– Jag är noga med källkritiken, det är viktigt att det blir rätt innan jag lägger ut på min sida, säger Mohannad Habab.

Fredagsprofilen

Svarar gärna på frågor

Mohannad gör det här på fritiden för att han tycker att det är roligt att hjälpa till och flera följare skickar frågor till honom om allt möjligt.

– De vanligaste frågorna handlar om hur man skaffar ett jobb eller en bostad, vilket är svårt, inte bara för invandrare, säger Mohannad Habab.

En del råd gillas – andra inte

Mohannad bodde först i norra Sverige och när han tipsade om att det var lätt med både bostad och jobb där var det många som reagerade.

– Du vill skicka oss till is och björnar skrev de till mig, det rådet var det inte många som gillade, säger Mohannad Habab.

Hallå Sverige

Mohannads kanal Hallå Sverige har nästan 27.000 följare på Facebook.

Han har även en Youtube-kanal med totalt över 100.000 visningar.

I sina videos förklarar han bland annat hur man får boende i Sverige och hur man göra för att söka studielån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fredagsprofilen

Mer i ämnet