Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hur ska spridningen av mutationerna stoppas? Hör smittskyddsläkare Signar Mäkitalo berätta. Foto: SVT

Mutationerna ökar i länet – möten om skärpta rekommendationer

Uppdaterad
Publicerad

Mutationerna av covid-19 ökar i länet. Under vecka sju upptäcktes den brittiska varianten hos en femtedel av alla positiva. Detta är något som oroar smittskyddsläkare Signar Mäkitalo.

– Det är väldigt allvarligt. Mutationerna smittar lättare, säger han.

Efter en tids minskad smittspridning i länet har nu virusfallen börjat öka under de senaste veckorna. Nu är inte bara den ökade smittspridningen ett stort orosmoln för smittskyddsläkaren utan även de mutationer som börjar sprida sig i Sörmland. Det handlar främst om den brittiska, men fall av den sydafrikanska och brasilianska varianten kan också ha upptäckts i länet.

Under måndagen har Signar Mäkitalo pratat med både Folkhälsomyndigheten och länsstyrelsen om det allvarliga läget och om att eventuellt skärpa rekommendationerna i länet.

Uppdatering: I en tidigare version av texten uppgavs att både den sydafrikanska varianten och den brasilianska varianten av viruset har upptäckts. Det är inte bekräftat. Däremot finns det misstankar om att de båda varianterna finns i länet, men provsvar kommer att dröja ytterligare ett par veckor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet