Stölder på bondgårdar är särskilt vanliga under vår och sommar, enligt polisen. Foto: TT

Lantbrukstjuvar stjäl bekämpningsmedel för hundratusentals kronor

Publicerad

Nu är lantbrukstjuvarna i farten. Bekämpningsmedel till åkrar är ett hett byte. Förra veckan stals flera dunkar, värda hundratusentals kronor, på två gårdar i Sörmland och Östergötland.

Under natten till i torsdags upptäcktes en stöld på en gård utanför Eskilstuna. Där hade dunkar med bekämpningsmedel till ett värde av närmare 80 000 kronor stulits.

Förra veckan blev även en gård i Östergötland av med bekämpningsmedel till ett värde av mellan 600 000-800 000 kronor.

Kartlägger ligorna

– Det här är något som återkommit de senaste åren. Det är säsongsbundet, för det är nu som bönderna besprutar sina åkrar, säger polisinspektör Göran Svensson i Polisregion Öst.

Stölden av bekämpningsmedel på gården utanför Eskilstuna är det första ärendet som han känner till som skett i Sörmland. Än så länge har det inte gripits någon person som är misstänkt för att ha stulit bekämpningsmedel.

Polisen försöker kartlägga de internationella ligorna, men har svårt att få fast dem.

Lätt byte

Reglerna för lagringen av bekämpningsmedel underlättar även för tjuvarna.

– Bönderna har regler för hur de får hantera sådant här. De måste bland annat märka upp sina lokaler där de ska bevara bekämpningsmedel och det är ett bekymmer, då det talar om för tjuven var varorna finns. Hanteringen för sådana här varor går inte hand i hand med det brottsförebyggande arbetet, säger Göran Svensson.

Stjäl större maskiner

Han menar att det bästa sättet att förebygga stölder är att ha kameraövervakning eller annan larmutrutstning.

Förutom stölder av bekämpningsmedel har en del större maskiner också stulits från bondgårdar den senaste tiden. Två personer greps och anhölls i Nyköping förra veckan, misstänkta för att bland annat ha stulit en åkgräsklippare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.