Hör professor Christer Janson om den senaste forskningen om rökning och coronaviruset, om de tidiga studierna om ämnet och om andra riskfaktorer för att bli svårt sjuk i covid-19. Foto: privat/SVT

Ny forskning slår fast: Rökning ökar risken för allvarlig covid-19

Uppdaterad
Publicerad

En ny stor studie visar samband mellan rökning och svår covid-19. Frågan har varit omdiskuterad men den nya studien bland 7000 covidsmittade patienter i USA gav ett tydligt resultat.

– Rökare är mer sårbara än icke-rökare, säger Christer Janson, professor i lungsjukdomar vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Sedan tidigare vet man att hög ålder och att vara multisjuk kan vara orsaker att drabbas svårare av covid-19. Men att vara hälsosam och icke-rökare är ingen garanti för att klara sig helt undan menar Christer Janson.

– Det som är lurigt med covid-19 är att den drabbar så olika, så även en person som skött sig på alla sätt kan faktiskt få en allvarlig form av covid-19. Det är det som är otäckt med det här, säger han.

Studien i USA publicerades av JAMA Internal Medicine.

I videoklippet hör du mer om forskningen kring rökning och covid – och om andra faktorer som ökar risken för att bli svårt sjuk

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet