Enligt hälsovalschefen Mats Henningsson kommer regionen ha dagliga avstämningar med den nya vaccinatören för att säkerställa att allt fungerar som det ska. Foto: SVT/Johan Nilsson/TT

Ny privat aktör tar över vaccinationerna i Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

Företaget Idoc tar över corona-vaccinationerna i Eskilstuna från och med veckan 25, det meddelade regionen under tisdagen. 

– Referenserna är goda, säger Mats Henningsson, chef för Hälsoval Sörmland.  

Regionen hade tidigare upphandlat bolaget Vaccina till att utföra vaccinationen mot covid-19 i Sörmland. Men efter det blev problem med bokningen bröt regionen avtalet och har sedan dess utfört vaccinationen i egen regi. 

Nu står det klart att företaget Idoc tar över från och med vecka 25. Vaccinationerna kommer fortsätta ske i lokalerna vid Parken Zoo. 

Hur säkerställer regionen att det fungerar med den nya aktören? 

– Idoc vaccinerar i Katrineholm med gott resultat. Vi kommer att ha dagliga avstämningar, säger Mats Henningsson. 

Förutom iDoc har regionen avtal med Vaccina, Doktor24 och Vaccinkliniken för att utföra vaccineringen i Sörmland. Senast igår bröt regionen avtalet med Vaccina i Flen då vaccineringen inte fungerat som planerat. 

Vad är vinsten med att ha privata aktörer och att inte genomföra vaccinationen själv? 

– Vinsten är att vi kan frigöra personal till ordinarie sjukvård och att vi kan ta hand om de personer som söker vård, framförallt vårdcentralerna. Samt att ge personalen semester då vaccinationerna kommer att fortgå under hela sommaren, säger Mats Henningsson. 

Privata vaccinatörer i Sörmland

• Gnesta: Vaccina, Dansutvägen 2

• Katrineholm: Idoc, Videvägen 7B

• Nyköping: Vaccinkliniken, Norrköpingsvägen 13

• Oxelösund: Doktor24, Torggatan 9

• Strängnäs: Vaccina, Seminarievägen 10A

• Trosa: Vaccina, Busstorget 5

• Vingåker: Doktor24, Storgatan 27

Källa: 1177 Vårdguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.