Foto: SVT

Nyköpingsbor vill ordna härbärge för tiggarna

Uppdaterad
Publicerad

Nu när kylan kommit börjar många städer diskutera om man bör ordna natthärbergen åt tiggarna från Rumänien och Bulgarien. Ofta är det kyrkliga organisationer och kommuntjänstemän som leder arbetet, men i Nyköping är det ett gäng privatpersoner som engagerat sig.

Nyköpingsbor samlades igår kväll till ett möte för att prata om tiggarna i stan.

– Det är ett jätteproblem och man blir ledsen. Framför allt nu när vintern och kylan kommer. Jag känner mig väldigt maktlös, säger Karin Björnskär.

Tiggarnas situation

Många vill nu att Nyköping öppnar ett härbärge där tiggarna kan sova på nätterna.

Härbärge i Linköping

I Linköping finns redan en sovsal för stans tiggare. Linköping är en av få städer i landet som har ett speciellt härbärge bara för tiggare. Det är en gymnastiksal i källaren under en kyrka där man lägger ut madrasser på nätterna.

Stadsmissionen driver härbärget med hjälp av pengar från kommunen. Och det är populärt. Biljetter hit delas ut en gång i veckan, senast var det 42 personer som ville komma åt de 20 platserna.

Diskuteras i flera städer

I Eskilstuna har kommunen tillsammans med frivilligorgansiationer och kyrkan bildat ett nätverk för att kunna hjälpa tiggande EU-migranter.

I Eskilstuna såväl som Norrköping diskuterar man också om man ska skaffa härbärgen. Men Nyköping kanske hinner före.

Hör mer i inslaget ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tiggarnas situation

Mer i ämnet