• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vagnhärad i Trosa kommun, Södermanlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Sörmland.

Foto: SVT/Arkivbild

Nyköpings skolmodell får pris för jämlikhet

Uppdaterad
Publicerad

Nyköpings högstadium ska nu prisas för blandningen av elever med olika social bakgrund, härkomst och kön.

I Nyköping fanns tidigare fyra högstadieskolor och kommunen beskriver på sin hemsida hur skolorna tydligt skildes åt vad gäller bakgrund och utbildningsnivå bland föräldrar. Men sedan 2014 har man slagit samman skolorna och medvetet försökt få en bra blandning i varje klass. Och för det här arbetet ska man nu prisas.

”Går att bryta en utveckling”

Det är Stiftelsen Jämlikhetsfonden som delar ut Jämlikhetspriset. Det är andra året det delas ut och prissumman ligger på 100.000 kronor. Motiveringen för att Nyköpings högstadium nu vinner priset lyder:

”Med Nyköpingsmodellen har Nyköpings kommun visat att det går att bryta en utveckling mot växande klyftor och segregation och återupprätta en skola för alla, en skola där varje klass blandas utifrån social bakgrund, härkomst och kön.”

Delas ut i Stockholm

Per Sundgren är ordförande i Stiftelsen Jämlikhetsfonden.

– Det man gjort i Nyköping är en tillämpning av skollag och läroplan och skulle kunna göras i de flesta svenska kommuner. Det är ett steg på vägen mot ett återupprättande av en skola för alla. Sedan återstår förstås problemet med de friskolor som lever på segregationen, säger han till Nyköpings kommuns hemsida.

Priset kommer att delas ut den 4 oktober i ABF-huset i Stockholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.