SD-politiker häktas för styckmord i Nyköping

Uppdaterad
Publicerad

En lokalpolitiker för Sverigedemokraterna har häktats misstänkt för ett styckmord i Nyköping. Fallet är kopplat till fynd av kroppsdelar som gjordes i Stockholm i mitten på september.

Mannen greps i veckan efter att ha varit anhållen i sin frånvaro. Under lördagen häktades han i Stockholms tingsrätt misstänkt för mord och brott mot griftefriden. Brotten ska ha skett både i Stockholm och i Nyköping.

Den misstänkte mannen är SD-politiker med politiska uppdrag i Nyköping.

Misstänkt styckmord i Nyköping

– Det är synnerligen obehagliga uppgifter och vi tar situationen på stort allvar. Personens medlemskap är fryst i takt med att polisen utreder misstanken om brott. I övrigt avvaktar vi rättsprocessen innan vidare åtgärder, säger partiets pressekreterare Christian Krappedal.

Enligt mannens advokat Louise Gunven bestrider han lördagens häktningsbeslut. Hon kan dock inte gå in på vad den misstänkte själv sagt i förhör eller om han nekar till brott.

– Utredningen är i ett så pass tidigt skede. Vi kommer därmed inte gå in på detaljer eller vad han har sagt i förhör, inklusive inställningen, säger hon.

Kroppsdel hittades i kanal

Kroppsdelen hittades mellan Norrmalm och Kungsholmen Stockholm den 16 september. Enligt tidigare uppgifter, som polisen ännu inte velat bekräfta, gjordes fyndet av en dykare som städade i kanalen.

Utöver fyndet i kanalen har andra kroppsdelar hittats på olika platser i Stockholm. Kroppen har identifierats och tillhör en man i 60-årsåldern hemmahörande i Stockholm. Han var tidigare anmäld försvunnen.

– Jag påstår att bevismaterialets styrka är sådan att på sannolika skäl är uppnådda, säger åklagaren Marina Chirakova.

Hon vill inte kommentera eventuell motivbild, vilken teknisk bevisning som finns eller något annat som framkommit i utredningen hittills.

– Jag måste hänvisa till förundersökningssekretess där, säger Marina Chirakova.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt styckmord i Nyköping

Mer i ämnet