Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Ove Rosén, enhetschef på Lagersbergsgården, berätta om hur personal påverkas av munskydd. Foto: TT/SVT

Munskydd tillbaka på sjukhus och äldreboenden i Sörmland

Uppdaterad
Publicerad

Antalet coronafall har ökat i Sörmland de senaste veckorna. På onsdag återinförs rekommendationen om munskydd på länets sjukhus och äldreboenden.

Idag fattade region Sörmland beslut om att personal inom hälso- och sjukvård samt hemtjänst och särskilda boenden ska använda munskydd i patientnära arbete. Beslutet gäller även besökare.

– Tanken med att återinföra munskydd är att skydda patienter från en spridning av covid-19 som finns i befolkningen och skulle kunna komma till dem via personal, säger Mikael Stenhem, tillförordnad smittskyddsläkare i region Sörmland.

Coronaviruset i Sörmland

Kommunerna får göra egna bedömningar utifrån smittläget och i Eskilstuna kommun gäller munskydd endast om det finns ett eller flera fall av covid-19 på boendet.

Från 71 till 180 fall på två veckor

Förra veckan registrerades 180 nya fall av covidsmitta, jämfört med 107 veckan innan och 71 veckan innan dess. På äldreboendet Lagersbergsgården i Eskilstuna har munskydd inte använts sen mitten av februari när de flesta restriktioner försvann.

– Vi firade med tårta så det var glädjetjut kan man säga, säger boendets enhetschef Ove Rosén.

Nu blir nyanställd personal tvungen att titta igenom instruktionsfilmer om munskydd.

Hör Ove Rosén berätta i klippet om hur personalen påverkas av munskydd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet