Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad Dagmara Mandrela (SD) och Dag Bergentoft (M) vill fokusera på den kommande mandatperioden. Foto: Per Elfström/SVT

Här är första sörmländska kommunen där SD ingår i styret

Uppdaterad
Publicerad

Oxelösund är hittills den första sörmländska kommunen där Sverigedemokraterna ingår i en styrande koalition. På torsdagskvällen blev det klart – M, SD, KD och L bildar majoritet tillsammans och det traditionella S-styret går i graven.

– Vi har hållit på i många mandatperioder och nu har vi äntligen nått målet, säger Dag Bergentoft (M).

På fredagen höll det nya styret en presskonferens vid hamnen i Oxelösund.

Dag Bergentoft (M), nuvarande oppositionsråd och blivande kommunstyrelsens ordförande, berättar att han tror att en av frågorna som spelat roll för maktskiftet är delade meningar om restaurang Läget, som ligger i hamnen.

Val 2022

– Det tycker inte folk om, att vi ska lägga skattepengar på att bygga en ny restaurang. Vi vill ha en privat entreprenör som bygger, äger och driver den, säger han.

C tillfrågades

Innan koalitionsbildningen samtalade Moderaterna med Centerpartiet om att ta med dem i en majoritet. Något C tackade nej till eftersom en majoritet krävde stöd av SD. Då gick frågan till SD och M upplevde att de var överens om den borgliga politiken.

– Vi känner att det är viktigt att man är i majoritet, så vi kan driva igenom våra frågor, säger han.

I klippet hör du vad Oxelösundsborna kan förvänta sig de kommande fyra åren och Dag Bergentoft  (M) kommentera samarbetet med SD.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet