Se Mathias Ståhles tips på hur du upptäcker fejkade nyheter på nätet Foto: SVT

Prisbelönta journalisten: ”Tycker jag förtjänade den här guldspaden”

Uppdaterad
Publicerad

Mathias Ståhle är länets mest prisade journalist och har i knappt 20 år granskat makten i Eskilstuna, men nu byter han arbetsplats. I sommar lämnar han Eskilstuna Kuriren för Svenska dagbladet.

Ståhle är född och uppvuxen i Sala och det var också där han startade sin journalistkarriär. Men det var ingen självklarhet att han skulle bli journalist.

– Jag hade studerat ganska länge, diverse ämnen, hade nog tänkt mig bli akademiker och insåg, efter alldeles för mycket studiemedel, att det här är inte vad jag vill göra. Då öppnades en möjlighet att börja skriva, och på den vägen är det.

Fredagsprofilen

Efter några år i Sala bar det av mot Eskilstuna, där han nu har arbetet i ungefär 18 år på Kuriren.

”Jag tycker att jag förtjänade den här spaden”

Under sina år på tidningen har han hunnit med en hel del. Senast i helgen vann han priset för grävande journalistik, Guldspaden, för tredje gången.

– Det känns skönt, för att jag tycker att jag förtjänade den här spaden. Det här reportaget har kostat mycket mer än reportage jag skrivit tidigare och därför kändes det skönt att få den bekräftelsen.

Reportaget han talar om är den omtalade granskningen ”Trollfrabriken” om gruppen Granskning Sverige. Ett reportage som lett till både hyllningar och priser, men också trakasserier och hembesök. Något som satt prägel på Ståhles vardag.

– Jag ha blivit väldigt väldigt misstänksam och har svårt att lita på människor jag inte känner, det hade jag inte tidigare.

Lämnar Eskilstuna Kuriren

I augusti väntar nya utmaningar för Ståhle som i veckan meddelade att han lämnar Eskilstuna Kuriren för Svenska Dagbladet. Då lär det inte bli fler granskningar av nättroll då Ståhle nu är på jakt efter ett nytt ämne.

– Jag vet inte vad det är än, men någonting kommer det att bli!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fredagsprofilen

Mer i ämnet