Häng med till provtagningsbussen i Gnesta när Charlotta Rayner Johansson ska testa sig för covid-19. Foto: SVT

Nu har Gnesta fått en självprovtagningsbuss

Uppdaterad
Publicerad

Från och med 21 oktober kommer en provtagningsbuss besöka Gnesta två dagar i veckan. Tidigare har Gnestaborna behövt åka till Trosa för att få tillgång till en sjävteststation.

– Skönt att det finns en station här nu, säger Charlotta Rayner Johansson som ska testa sig för viruset.

Då smittspridningen ökat i Sörmland har regionen beslutat att utöka antalet provtagningssationer. I Strängnäs kommer det att finnas en provtagnignsbuss på plats fem dagar i veckan, i Trosa tre dagar i veckan och nu även två dagar i Gnesta.

– Det är stort tryck på de ställena vi har då vi har en generella ökad smittspridning, säger Sofia Stenlund Wretling, chef för provtagning i Sörmland.

Coronaviruset i Sörmland

Hur länge stationerna kommer att vara kvar beror på det framtida smittoläget.

Så går det till

Till provtagnignssationen i Gnesta kan personer som vill testa sig för pågående covid-19 boka en tid via 1177 och sedan ta bilen till stationen. Testet tar man själv på plats och personal skickar vidare testet på analys.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet