Region Sörmland beredd att kringgå regler för hemmakarantän

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen av coronaviruset fortsätter att öka. Samtidigt ökar frånvaron bland sjukhuspersonalen i Sörmland. Det har lett till att regionen nu gör sig beredd på att i undantagsfall kunna kringgå regler för hemmakarantän för sjukhusmedarbetarna.

I oktober införde Folkhälsomyndigheten striktare regler för att motverka den ökande smittspridningen av covid-19 i samhället. Regler säger bland annat att man ska stanna hemma i minst sju dagar om någon i hushållet har bekräftad coronavirus. Det gäller även om man är vaccinerad och känner sig frisk.

”Absolut sista åtgärden”

Sedan dess har flera regioner i landet infört undantag för reglerna om familjekarantän, bland dem Region Uppsala. Förra veckan beslutade även Region Sörmland att reglerna kan komma att kringgås om belastningen på sjukhusen blir för stor.

Coronaviruset i Sörmland

– Det kommer att vara den absolut sista åtgärden så att vi inte sprider smittan i onödan men det kan inte vara rimligt att folk dör för att sjukvårdspersonalen är hemma och känner sig helt frisk, säger Signar Mäkitalo.

Julfestande och omikron

Enligt smittskyddsläkaren beror den ökade smittspridningen på julfester med mycket trängsel och den nya omikronvarianten som sprids snabbt i länet. För fyra veckor sedan hittades inga misstänkta fall av omikron i Sörmland. Den här veckan bär sannolikt så många som 80 procent av de med konstaterad coronavirus på omikronvarianten.

– Många studier talar för att det är hälften så många som behöver sjukvård och intensivvård om man får omikron jämfört med deltavarianten men det är många som smittas och i exempelvis Storbritannien har man snabbt fått bygga upp nya vårdavdelningar för att kunna ta hand om patienter med covid-19, säger Signar Mäkitalo.

Hör Signar Mäkitalo berätta i videon ovan vid vilka scenario han kommer att kringgå reglerna för hemmakarantän

Folkhälsomyndighetens förhållningsregler vid familjekarantän:

Har någon i hushållet bekräftad covid-19 får övriga i hushållet förhållningsregler. Reglerna talar om vad ni ska göra för att inte sprida smittan vidare.

Du som är hushållskontakt till någon med bekräftad covid-19 ses som ett misstänkt fall och får förhållningsregler. Det gäller:

  • oavsett om du har symtom eller inte
  • även om du är vaccinerad
  • oavsett ålder.

Du ska stanna hemma i minst sju dagar. Du som är i förskoleklassålder eller äldre ska även testa dig:

  • Har du symtom rekommenderas du att testa dig direkt.
  • Är du symtomfri rekommenderas testning på dag fem från att den sjuka personen i hushållet har tagit sitt prov.

Du som inte får symtom och har fått ett negativt provsvar kan gå tillbaka till sina dagliga aktiviteter sju dagar efter det att personen i ditt hushåll testade positivt. Du ska fortsätta vara uppmärksam på om symtom dyker upp även efter sju dagar.

Du som har haft covid-19 det senaste halvåret är generellt undantagen från förhållningsregler. Men om du får symtom ska du stanna hemma.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet