Regional sjukvårdsledare Magnus Johansson berättar i videon om det allvarliga läget. Foto: SVT

Region Sörmland: ”Tredje vågen är här”

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen fortsätter att öka i Sörmland och nu konstaterar Magnus Johansson, regional sjukvårdsledare, att en tredje våg nu är här.

– Jag skulle säga att vi har en ökning som är så pass stor att vi kan säga att tredje vågen är här, säger han.

Under förra veckan konstaterades totalt 597 nya covid-19-fall i Sörmland. Det är en ökning med 136 fall jämfört med vecka 7. Mycket tyder på att utveckling går åt fel hål menar Magnus Johansson.

– Läget är ganska allvarligt. Tyvärr så tror jag vi kommer att se en fortsatt ökning av smittan de närmaste veckorna och en ökad andel som kommer in till sjukhusen.

Coronaviruset i Sörmland

Muterade viruset ökar

Enligt smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo, är en stor del av den ökade smittspridningen kopplad till den brittiska varianten som är mer smittsam. Han menar även att folk har mer kontakt med varandra än tidigare.

– Det avstånd vi höll tidigare räcker inte längre med det brittiska viruset, det krävs mer, säger han.

”Gäller att man håller avstånd”

Av alla de testade sig positivt för covid-19 under vecka 8 var 31 procent drabbade av den brittiska varianten och 2 procent av den brasilianska eller sydafrikanska. När antalet smittade ökar i den här takten så betyder det med stor sannolikhet att fler kommer att läggas in på sjukhus.

– Det är ganska bekymmersamt och det går uppåt väldigt snabbt, konstaterar han.

Även Signar Mäkitalo är inne på att vi befinner oss i en tredje våg.

– Det gäller att man håller avstånd, har munskydd om man inte kan hålla avstånd och att man går ensam i mataffärer eller köpcenter. Det är fler restriktioner på gång från regeringen och det glädjer mig, säger han.

Så många konstaterades smittade under vecka 8:

• Katrineholm: 59 (+10 jämfört med vecka 7)

• Eskilstuna: 226 (+36)

• Strängnäs: 50 (+13)

• Flen: 64 (+17)

• Vingåker: 6 (+0)

• Nyköping: 113 (+13)

• Oxelösund: 11 (+6)

• Trosa: 31 (+26)

• Gnesta: 24 (+17)

Källa: Region Sörmland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet