Jan Grönlund är regiondirektör på Region Sörmland. Foto: SVT

Regiondirektören raderade mejl som begärts ut av media

Publicerad

Region Sörmlands regiondirektör Jan Grönlund raderade mejl efter att de begärts ut av lokaltidningar. Det visar en intern granskning som Region Sörmland gjort.

– Det var klantigt av mig, säger Jan Grönlund enligt ett pressmeddelande.

I samband med att lokaltidningarna inom Sörmlands media, Eskilstuna-Kuriren, Katrineholms-Kuriren och Sörmlands Nyheter, granskade Region Sörmlands och kommunernas hantering av coronasmittan under våren riktade tidningarna kritik mot informationshanteringen.

Sörmlands media menade att kommunerna och regionen pratade ihop sig om en strategi kring vilka uppgifter som man skulle lämna ut till media. Och att de försvårade för tidningarna att få ut offentliga handlingar.

Såväl regionen som kommuner tillbakavisade uppgifterna och sade då att skälet till att de inte lämnade ut vissa uppgifter handlade om patientsekretess och etiska överväganden.

Anmäldes till Justitieombudsmannen

Eva Burman, som är ansvarig utgivare för de tre tidningarna, anmälde flera aktörer till Justitieombudsmannen.

JO inledde en utredning och i samband med det startade Region Sörmland sin egen ”fördjupade utredning”.

De har kommit fram till att Regiondirektören Jan Grönlund raderat, eller gallrat bort, tre mejl efter att de begärts ut av Sörmlands media.

Det rör korrespondens mellan flera kommuntoppar där regiondirektören är en av mottagarna.

När SVT intervjuade Jan Grönlund den 12 maj i år efter att anklagelserna om gallringen riktats mot honom första gången hävdade han att han raderat mejlen långt innan de begärts ut.

Ifrågasätter lämpligheten

I det pressmeddelande som Region Sörmland skickade ut på tisdagskvällen medger Jan Grönlund att han raderade mejl som hade begärts ut.

– Det var klantigt av mig att gallra mejlen efter att begäran kommit in. Det borde jag ha avstått ifrån. Men någon avsikt att dölja något har jag aldrig haft. Gallringen gjordes med hänvisning till att mejlen var inaktuella och av ringa betydelse för regionen. Det framgår tydligt av innehållet i mejlen som återskapats, säger han.

Regionstyrelsen skriver i sitt yttrande till JO att de kan ifrågasätta lämpligheten i att gallra efter att en begäran inkommit, men konstaterar att mejlen som raderats var obetydliga för Region Sörmland och att gallringen inte påverkat allmänhetens insyn.

SVT Sörmland har sökt Jan Grönlund för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.