Avtalet hävs från och med den första februari. Foto: SVT

Regionen säger upp avtal med vårdcentral i Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

Vårdcentralen i Årby i Eskilstuna har inte följt avtalet som finns för att bedriva primärvård i länet och därför häver regionen avtalet.

– Om man inte följer de beslut och de regler som finns ska man inte ha något avtal med Region Sörmland, säger Monica Johansson (S), regionstyrelsens ordförande, på regionens hemsida.

Vårdcentralen har gång på gång fått brister utpekade av Hälsoval Sörmland som ansvarar för tillsyn av länets primärvård. Avtalet hävs från och med den första februari. Vårdcentralen har ungefär 1 300 listade patienter och de har blivit erbjudna att lista om sig till en annan vårdcentral.

– Vi anser att vårdcentralen Årby, trots upprepade påpekanden och kommunikation med oss på Hälsoval Sörmland, har åsidosatt sina skyldigheter vad gäller bemanning av specialist i allmänmedicin. Vi kan inte finna att den person som påstås vara anställd som specialist i allmänmedicin, vare sig är anställd eller verksam inom företaget, säger Mats Henningsson, chef för Hälsoval Sörmland, i ett pressmeddelande.

Enligt regionen är det första gången som man säger upp ett avtal med en vårdcentral.

– Det är tragiskt och jättesynd för Eskilstuna och jag hade önskat att den hade kunnat finnas kvar i Årby för det finns ett stort behov, säger Henningsson till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vårdcentralen Årby

Mer i ämnet