Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag tror inte att barnkullarna kommer fortsätta minska.” Johan Söderberg (S), ordförande i kommunstyrelsen i Katrineholms kommun, om varför det behövs en ny familjecentral. Foto: Serafia Olausson

Regionen satsar på familjecentral i Katrineholm – trots sparkrav på en miljard

Uppdaterad
Publicerad

Nästa år kan Katrineholm få ytterligare en familjecentral i den norra delen av stan.

Det trots att regionen måste spara nästan en miljard kronor.

– Vi prioriterar det även om vi har det tufft ekonomiskt. Det är så pass viktigt, säger regionrådet Lars Lundqvist (KD).

Den nya familjecentralen kommer att vara en gemensam verksamhet mellan Region Sörmland och Katrineholms kommun och blir i så fall en av två familjecentraler i Katrineholm.

Enligt Katrineholms kommun kommer det kosta omkring 15 miljoner kronor att bygga om den tilltänkta lokalen. Därefter blir drift- och personalkostnaden cirka tre miljoner kronor årligen.

Ekonomisk kris i Region Sörmland

Ska dela på kostnaden

För Region Sörmlands del kommer det handla om en uppskattad summa på en miljon kronor per år för att driva familjecentralen.

– Kommunen och regionen delar på kostnaderna och vi har till exempel vår egen personal till BVC och kvinnokliniken, säger regionrådet Lars Lundqvist (KD) som menar att behovet av en ny familjecentral är något man behöver täcka.

Satsar – trots mindre barnkullar

Samtidigt sägs förskolepersonal upp på grund av minskade barnkullar, är inte skolpersonalen viktigare att behålla?

– Det är en bedömning från kommunen. Familjecentraler är oerhört viktiga för vårt hälsoarbete. Det är ett incitament för att stötta barnets uppväxt och framtida liv, säger Lundqvist som har särskilt ansvar för hälso- och sjukvård i regionen.

Familjecentralen beräknas kunna öppna 2025/2026.

Hör varför Katrineholms kommun tycker att det är viktigt att satsa på en familjecentral i spartider.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris i Region Sörmland

Mer i ämnet