Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Camilla och Hampus Pohl är lättade över att Hampus kommer att kunna fortsätta träna i simbassängerna på Mälarsjukhuset. Foto: SVT

Glädje hos 9-årige Hampus – bassängerna på Mälarsjukhuset blir kvar: ”Känns fantastiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Förslaget var att de två patientbassängerna på Mälarsjukhuset i Eskilstuna skulle stängas, eftersom Region Sörmland befinner sig i en ekonomisk kris och behöver spara pengar. Men på mötet där beslutet skulle fattas valde regionstyrelsen i stället att ha dem kvar.

En stängning av bassängerna skulle spara 3,9 miljoner kronor om året, enligt regionens utredning. Patienter i behov av bassängbad skulle i stället kunna få det i Nyköping eller Katrineholm, var förslaget.

Väckte starka protester

Förslaget väckte dock starka protester från både oppositionspolitiker och patienter, som menade att även Eskilstuna behövde bassänger för patienter med rörelsehinder eller nervsmärtor.

Ekonomisk kris i Region Sörmland

Och efter långa diskussioner i regionstyrelsen på tisdagseftermiddagen kom alltså beskedet att förslaget röstades ner. Även de styrande partierna som tidigare stått bakom nedläggningsplanerna backade nu.

Hade tvingats sluta simma

En som gläds åt beskedet är Camilla Pohl, mamma till Hampus som har en funktionsvariation och är i stort behov av att träna i vatten.

– Det känns fantastiskt. Att sitta och åka till Nyköping hade inte varit ett alternativ. Det hade varit kontraproduktivt eftersom han hade behövt sitta i bilen så länge, säger hon.

I klippet ovan berättar Hampus och Camilla Pohl vad de tycker om att bassängerna på Mälarsjukhuset blir kvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris i Region Sörmland

Mer i ämnet