Foto: TT/SVT

Regionens instruktioner kan ha lett till vaccinationer av chefers anhöriga

Uppdaterad
Publicerad

Det kan ha varit instruktioner från regionen som lett till att flera chefer inom vård- och omsorgsförvaltningen i Eskilstuna låtit vaccinera anhöriga mot covid-19.

– Vår personal har fått instruktioner från regionens representanter på plats att även ringa in anhöriga, säger Johan Lindström, förvaltningschef.

Redan under förra veckan skulle utredningen vara klar. Men av olika anledningar har turerna kring vad som verkligen hänt när chefer inom vård- och omsorgsförvaltningen i Eskilstuna låtit vaccinera anhöriga, dragit ut på tiden.

– Det är viktigt att allt blir rätt, säger Johan Lindström.

Coronaviruset i Sörmland

Förslag att ringa in anhöriga

Det han kan säga är att preliminära uppgifter talar för att representanter från regionen, som är med under vaccinationerna på boenden i de sörmländska kommunerna, har föreslagit ringa in anhöriga.

Regionens chef för Hälsoval, Mats Henningsson, kommenterar uppgifterna så här i ett mejl till SVT Nyheter Sörmland:

– Jag kan omöjligt veta hur enskilda medarbetare i vårdcentralernas olika vaccinationsteam uttrycker sig i samtal med personal på de boenden där vaccination pågår. Det jag däremot kan meddela är att vi från Region Sörmland, och Hälsoval Sörmland, inte gått ut med information om att det är okej att ringa in anhöriga för att få restdoser av vaccin. Om någon ändå uppfattat det så beklagar jag det. Vi har hela tiden följt folkhälsomyndighetens prioriteringar och sedan i fredags gjort ännu tydligare om vad som gäller när man står inför en situation med restdoser.

I klippet berättar Johan Lindström mer om vaccinationsturerna och utredningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet