Fridha Söderqvist berättar i klippet ovan varför hon tror att många söker jobb inom äldreomsorgen. En av många orsaker kan vara den höga arbetslösheten i Sörmland. Foto: SVT

Rekordmånga söker jobb inom äldreomsorgen i coronatider

Uppdaterad
Publicerad

Eskilstuna kommun fick in dubbelt så många ansökningar till de annonserade sommarjobben inom äldreomsorgen jämfört med samma period förra året.

– Det är ett meningsfullt arbete och det känns kul att folk väljer att söka sig till oss, säger Fridha Söderqvist, äldreomsorgschef i Eskilstuna kommun.

Äldreomsorgen i Eskilstuna har drabbats av hårt av hög sjukfrånvaro under coronapandemin. Enligt äldreomsorgschefen Fridha Söderqvist har verksamheterna haft dubbelt så hög sjukfrånvaro än vanligt.

– Verksamheterna har jobbat för att visstidsanställa istället för att ringa in vikarier vid behov. Vi har valt att lägga oss på en något högre grundbemanning inför sommaren och under sommaren för att säkra upp att vi ska klara av ett högre frånvaroläge, säger hon.

Kommunen fick in 2 800 ansökningar jämfört med 1 800 ansökningar samma period förra året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet