Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Kristin Boman om hur hennes hotell gick från kris till rekordår – inom loppet av ett år. Foto: SVT

Personalbrist stora utmaningen när turisterna återvänder till Sörmland i sommar

Publicerad

Besöksnäringen i Sörmland påverkas fortfarande av pandemiåren. Nu till sommarsäsongen är främst problemet att det är svårt att hitta personal.

– Framför allt är det svårt att hitta människor som kan, säger Kristin Boman, vd på Bomans hotell i Trosa.

Anledningen till kompetensbristen är, enligt Sörmlands turismutvecklingsbolag Stua, att många inom hotell- och restaurangbranschen sökte sig till andra branscher när de varslades under pandemin och nu gäller det att locka tillbaka dem.

– Det som krävs nu är att man jobbar ännu mer tillsammans. Man behöver ha en bra dialog med bland annat företagarna, regionen och kommunerna för att lära hur man kan bli en så bra attraktiv arbetsgivare som möjligt, säger Karolina Zander, utvecklingsledare Stua.

Karolina Zander, utvecklingsledare Stua Foto: Tankbar AB

– Vi på Stua har också fått i uppdrag att starta ett helt nytt branschråd för näringen för att möta de utmaningar som finns, fortsätter hon.

Ett uppdämt behov att träffas

Men ekonomiskt har det vänt på många håll i branschen. Gästerna har återvänt. Under pandemin var det till exempel fler par som valde att skjuta på sina bröllop för att få ha en fest för många.

– När restriktionerna försvann blev det en ketchupeffekt med alla inställda fester, bröllop och även kickoffer för företag, säger Fredrik Åström, vd Svenska Kulturpärlor.

Han får medhåll av sin kollega i Trosa.

– Det är helgalet i branschen just nu, säger Kristin Boman.

I klippet berättar Kristin Boman hur det var när pandemin började och om den oväntade effekt som restriktionerna förde med sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer