Så förbereder sig kommunerna för flyktingmottagande

Uppdaterad
Publicerad

Mottagande av flyktingar är åter en fråga för kommunledningarna runt om i Sörmland. Hittills är det dock få ukrainska medborgare som sökt asyl i Sverige.

Kriget i Ukraina har satt fart på en stor flyktingvåg i Europa. Enligt UNHCR så har över en halv miljon människor flytt från Ukraina till angränsande länder. Tyskland uppgav på måndagen att man tagit emot 1 800 flyktingar.

Vad gäller asylsökande från Ukraina i Sverige så är antalet ännu förhållandevis lågt, enligt dagsaktuella siffror från Migrationsverket så rör det sig om 140 personer.

Sörmland och kriget i Ukraina

Sörmländska kommuner redo

De fyra största kommunerna i länet står alla redo om krigsflyktingar skulle söka sig till Sörmland. Det visar en rundringning som SVT Nyheter Sörmland gjort under måndagen:

Eskilstuna

–  Läget är ju väldigt svårbedömt just nu. Men frågan är absolut på bordet och vi känner oss förberedda, säger kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S).

Strängnäs

– Vi har haft frågan uppe sedan förra veckan. Finns det ett behov så kommer vi att möta det och ta emot flyktingar, säger kommunstyrelsens ordförande Jacob Högfeldt (M).

Katrineholm

– Vi står förberedda rent generellt och har en uppfattning om vilka boendeplatser som finns att tillgå. Jag skulle säga att beredskapen är bättre nu än tidigare, säger Johan Söderberg (S).

I videon ovan berättar kommunalråd Urban Granström (S) hur Nyköpings kommun förberett sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sörmland och kriget i Ukraina

Mer i ämnet