Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jättebra tillfälle att gå fram till någon och fråga” – i klippet berättar gymägaren Hillary Nambwaya vad man ska tänka på när man besöker gymmet – och hur du smälter in. Foto: Otilia Bogen/SVT

Så ska du bete dig på gymmet – bodybuildaren i Strängnäs tips: ”Alla har varit nybörjare”

Uppdaterad
Publicerad

Drivna av sina nyårslöften är det många som i dagarna kliver in på ett gym för första gången. För den ovana besökaren kan det vara svårt att veta vilka oskrivna regler som gäller bland hantlar och maskiner. SVT besökte ett gym för att höra lite om vett och etikett.

Hillary Nambwaya har drivit ett gym i Strängnäs sedan 2009 och tävlar i bodybuilding. Han känner sig med andra ord hemma i gymmiljön.

Men som gymägare stöter han också på personer som känner sig oroliga för att göra fel, inte bara med själva träningen utan med allt runtomkring.

nyårslöfte

– Många är oroliga för att de ska sticka ut. Men sköt du ditt så lovar jag att de andra kommer att sköta sitt, säger Hillary Nambwaya.

Folk vill hjälpa till

Skulle något ändå bli tokigt är omgivningen ofta förstående, menar han.

– Alla har varit nybörjare någon gång. Jag upplever att man vill hjälpa varandra inom gymvärlden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

nyårslöfte

Mer i ämnet